Rekultiváció – eltűnik a szemét

Kilencven százalékban már befejeződött az egri hulladéklerakó rekultivációja. A Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulás sikeres pályázata nyomán kezdődhetett el a város határában lévő két lerakó megszüntetése. A kisebbik 2,5 hektáros lerakónál már befejeződtek a munkák, a nagyobbik 10 hektáros területen kilencven százalékos a készültség. A térségben összesen 36 településen 38 szeméttelep szűnik meg.

Ilyen képet mutatott az egri hulladéklerakó még tavaly júliusban. Mostanra a munkák nagy része befejeződött, már a fű is zöldell a területen.
2009 júliusában zárták be végleg az egri hulladéklerakót, a rekultiváció 2012 augusztusában kezdődhetett. Puskár Anett a Közgép Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondja tájsebeket gyógyítanak be a rekultivációval.Ezen a kisebbik 2,5 hektáros területen már végeztek a munkák nagy részével. Itt helyben történt a rekultiváció, a szemét tehát ott maradt a fű és a föld alatt, de nem szennyezi tovább a környezetet. Sinka Tibor a Közgép hulladékgazdálkodási és kármentesítési igazgatója azt mondja: az itt alkalmazott technológiával szinte esernyőt tartanak a hulladék fölé. Itt pedig a nagyobb, 10 hektáros lerakónál kilencven százalékos a készültség. Habis László a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke szerint létfontosságú volt, hogy egy történelmi borvidéken, egy turisztikailag frekventált térségben megvalósuljon a rekultiváció. A rekultiváció száz százalékos uniós támogatással, több mint ötmilliárd forintból valósul meg. A térségben 36 településen 38 szeméttelep szűnik meg. Összesen 3,8 millió köbméter hulladékot rekultiválnak. Ebből csak az egri lerakókban tüntettek el 1,5 millió köbméter szemetet.