Közgyűlés

Másodjára tartott közgyűlést ebben a hónapban a város képviselő testülete. Az ülésen döntöttek a Dobó utca helyi védelem alá vonásáról, a Belvárosi Infópont létrehozásáról, a nyugdíjasok kedvezményes uszodahasználatáról, az idei évi sportcélú támogatások felosztásáról.

A napirendek előtt Martonné Adler Ildikó az egri rendőrkapitány figyelmét hívta fel a Bolyki utcában előforduló sorozatos betörésekre. Nagyobb rendőri jelenlétet kért. Bognár József egri rendőrkapitány elmondta: nemcsak betörések, hanem lopások is nagy számban fordultak elő az említett területen, a rendőrök rendszeresen járőröznek erre. Ugyancsak napirend előtt Csákvári Antal képviselő számolt be arról, hogy márciusban elindulhatnak a Pyrker térre tervezett országzászló építési munkái. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjára is felhívta a figyelmet, a jelenlévők egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra.
Tárgyaltak a képviselők a 2013-as költségvetésről. Habis László elmondta, hogy a főösszeg az utolsó negyedévben 1,26 milliárddal nőtt. Hozzátette, hogy az év végére a tartalék előirányzatok 1,4 milliárdra nőttek.
Döntöttek a Dobó utca helyi védelem alá vonásáról, a napirendet egyhangúan elfogadták. Megszavazták az Evat Zrt., az Eger Termál Kft. és a Média Eger Nonprofit Kft. 2014-es üzleti tervét is. Az Agria Volán Zrt.-nek nyújtott önkormányzati támogatás elszámolásáról is tárgyaltak. Sós István elmondta, hogy a cég a közelmúltban egy kisebb buszt szerzett be, ezzel is gazdaságosabb lehet a társaság működése. Több képviselő eredményesebb munkát, a közlekedési vonalak újragondolását kérte az Agria Volántól. A cég gazdasági igazgatója elmondta, hogy a járműpark cserére szorulna, egyébként negyven busz üzemel a városban. Döntött a testület arról, hogy megigénylik az államtól a Széchenyi út 47. szám alatti ingatlant, ezt jelenleg is és a jövőben is raktárnak használnák. Meghosszabbította a közgyűlés az intézményi gazdálkodást ellenőrző albizottság munkáját. A Bajcsy-Zsilinszky utcába, a Tourinform irodába költöztetnék be az 1552-es ajándékboltot, itt jönne létre egy Belvárosi Infópont, ahol az érdeklődők a város minden fontos történéséről tájékozódhatnának. Döntött a testület arról, hogy hét és fél millió forint működési támogatást nyújt a város az Egri Szimfonikus Zenekarnak, a szerződést 2017. február 28-ig kötik meg.
Császár Zoltán elterjesztésében ingyenes uszodabelépőt kért az egri nyugdíjasoknak. Többen kiemelték, hogy a termálfürdő most is számos kedvezményt biztosít a nyugdíjasoknak, az ingyenes belépési lehetőség azonban jelentős bevételkiesést jelentene. A testület a vitát követően Sós István javaslatát fogadja el. E szerint a hatvan évnél idősebb nyugdíjasok 400 forintért használhatják a Bitskey uszodát hétfőtől szombatig, a termálfürdő 7-es medencéjét pedig hétköznapokon délelőtt 10 óráig 250 forintért vehetik igénybe. A bevételkiesés miatt az önkormányzat 6 millió forintot ad a cégnek. Döntöttek a képviselők a 2014. évi sportcélú támogatások felosztásáról. 66 millió forintot kap az Egri Vízilabda Klub, 9 milliót az Eszterházy Szabadidő és Sportegyesület, az EKF Eger – HÉSZ sportegyesület pedig 2 millió forintot.