Végvári vitézek tere

A Dobó tér után most már a Szúnyog közben, vagyis a Végvári vitézek terén is elkezdődtek a közműkiváltások. Ennek befejezése után kezd hozzá a kivitelező a patakszegély, vagyis a támfal bontásához, az új, lépcsőzetes szint kialakításához. Az árkádos átjárót a jövő héten megnyitják a gyalogos forgalom számára.

A Végvári vitézek terén, a patak felőli oldalt lezárták az autósok elől. Itt most a csapadékvíz, a szennyvíz és az elektromos vezetékek kiváltása és cseréje folyik. Ennek befejezése után elkezdik a támfal tér felé eső részének bontását. Itt a tér a patak felé lejt majd. A végleges betonszint júniusra alakul ki. Ezzel párhuzamosan régészeti kutatási munkák kezdődnek a régi Csizmadia szín helye alatt, amire másfél hónapjuk lesz a Dobó István Vármúzeum régészeinek. A tűzfal, ami előtt majd a Végvári vitézek szoborcsoport kap helyet, három méter magasságban kőburkolatot kap, a pillérek fölött vakolt és festett lesz, kőpárkánnyal lezárva.
– A Végvári vitézek talapzata, posztamense – mivel maga a kőburkolat is a szobor része – lesz visszaépítve. Ennek a talapzata a helye az új fal előtt lesz. A Dobó szobor talapzatát felújítjuk – nyilatkozta Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A Dobó szobor talapzata a tervek szerint nem lesz szétbontva, a helyén marad. A Zalár utca és a Kis Dobó tér közötti közlekedés megkönnyítése érdekében a bicikli út fölötti árkádos átjárót jövő héten megnyitják a gyalogos forgalom számára. Az erkélylemez a megerősítésig le lesz zárva.