Szijjártó: Az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója

A német ipari tőke Magyarországba fektetett bizalmának csalhatatlan jelei – ezt mondta Szijjártó Péter a ZF Lenksysteme beruházásairól. Majd hozzátette: a német székhelyű cég két új beruházásával 150 új munkahelyet teremtett. Mint ismert, az egri ZF Lenksysteme a közelmúltban bővítette gyártókapacitását, új szerelősort üzemeltek be, decemberben pedig megtartották a maklári üzem bokrétaünnepségét, ide tavasszal érkeznek a gépek. A ZF Lnksysteme Hungária 2003-ban kezdte meg működését Egerben 35 fővel, ma hétszázan dolgoznak itt.

2013-ban a magyarországi üzemet jelölte ki a német anyavállalat, hogy itt gyártsák az elektronikus kormányműveket. Büszkék arra, hogy hittek az itteni szakemberek tudásában, motiváltságában – erről beszélt a cég két ügyvezetője. Daniel Pridal hozzátette: 2013-ban letették a maklári üzem alapkövét, áprilisban érkeznek a gépek Matthias Augenstein azt mondta: a projektek sikere az itt dolgozók eredménye.
Habis László polgármester azt emelte ki: az önkormányzat azon dolgozik, hogy Eger vonzó és attraktív legyen a befektetőknek.
Nagy kihívásnak és lehetőségnek nevezte nemcsak Maklár, hanem az egész régió számára a településen épülő új üzemet Havasi László polgármester.
2010-ben Magyarországnak stratégiát kellet választania: az egyik forgatókönyv az volt, húzzuk össze magunkat, és a válság után a régi eszközöket alkalmazzuk – nem ezt választottuk – mondta Szijjártó Péter államtitkár. A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint Magyarország úgy döntött: a válságra lehetőségként tekint, ha végrehajtjuk a változásokat, a válság után erősebbek lehetünk, mint korábban. Stratégiai célként fogalmazták meg, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja.
Szíjjártó Péter a magyar gazdaság zászlóshajójának nevezte az autóipart, Magyarországot pedig az európai autógyártás egyik fellegvárának. Az államtitkár szerint a Lenksysteme új beruházásai nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország jobban teljesítsen. A német székhelyű cég két új beruházásával 150 új munkahelyet teremtett. A magyar állam 2,5 milliárddal járult ezekhez hozzá.
Ma Magyarországon 712 járműipari vállalat működik, ezek összesen több mint 115 ezer embert foglalkoztatnak, 17,8 milliárd eurónyi termelési összeget állítanak elő.
Németország továbbra is Magyarország első számú kereskedelmi partnere, tavaly 37 milliárd euró forgalmat bonyolítottunk le, az exportunk meghaladta a 20 milliárd eurót, ez több mint négy százalékos növekedés. Ebben a főszerepet a járművek és az alkatrészek játszották.