Műemlékőr

Kiválasztották azokat az egri épületeket, illetve építményeket, amelyeket bevonnak a Műemlékőr programba. A listán megtalálható többek között a Minorita templom, a Kis zsinagóga, több Dobó utcai ház és a Verőszalában található pincék is.

A HerMan (Heritage Managemenet) projekt a kulturális örökség életben tartásának módszereit kutatja. Ennek a nemzetközi programnak része a holland mintára tavaly Magyarországon, Egerben is elindított Monumentenwacht, azaz Műemlékőr módszer, amely kifejezetten az épített örökség megóvását segítheti elő.
A nemzetközi programban magyar részről a műemlékekben igen gazdag Egerre esett a választás. A kiválasztott épületek között van önkormányzati, magán-, és egyházi tulajdonú, a templomtól a kápolnáig, a pincéktől a házakig, illetve keresztekig. A program kísérleti eleme a Kis zsinagóga, ennek a teljes rekonstrukcióját igyekeznek majd megvalósítani. Elkészült az épület teljes felmérése a padlástól a pincéig. A vizsgálat például felhívta a figyelmet egy alapozási hibára, aminek már belső jelei mutatkoznak az épületen. A programban résztvevő két műemlékőr a többi kiválasztott épületet is hasonló módon vizsgálja át. A listán megtalálható többek között a Minorita templom, a már említett Kis zsinagóga, több Dobó utcai ház, az úgynevezett Gyertyás borok háza és a Verőszalában található pincék is, valamint a Hatvani temető kápolnája és két műemlék kereszt. A helyszíni vizsgálatok mindenütt megtörténtek, a feldolgozás áprilisban zárul.