Nyílt levél a polgármesterhez

A lovasszobor áthelyezése ellen tiltakozott az az egri lakos, aki nyílt levéllel fordult Habis László polgármesterhez. A levélíró több pontban is bírálta a belvárosi rehabilitációt. Az önkormányzat külön nem kívánt reagálni a nyílt levélre, de Habis László polgármester egy múlt szerdai rendezvényen kifejtette: a rehabilitációval kapcsolatban kikérték az egriek véleményét még a pályázat benyújtása előtt.

A Végvári vitézek szoborcsoport Dobó térre való visszahelyezését kéri egy egri lakos Habis László polgármestertől. A férfi nyílt levélben fordult a városvezetőhöz. A levélíró bírálja a Belvárosi Rehabilitáció Dobó térre vonatkozó részét, ami szerinte nem kellően átgondolt, műemlék- és örökségvédelmi, építészeti, valamint turisztikai szempontból is aggályokat vet fel.
A nyílt levélben kiemelten szerepel a Végvári vitézek szoborcsoport áthelyezése a Dobó térről a Szúnyog közbe, ami időközben a Végvári vitézek tere elnevezést kapta.
„Számomra elfogadhatatlan az az érv, hogy a lovasszobor annak idején nem túl szerencsés helyre került, s ezzel rontotta a tér barokk jellegét, összképét”-fogalmaz a levélíró, aki szerint a szoborcsoport mozgalmas kompozíciója és a Városháza eklektikus épülete nem rontja, hanem erősíti egymás képét, egyszerre posztmodern és barokk térré teszik főterünket. A levélíró a belvárosi rehabilitációt több pontban is bírálja, kifogásolja például a tervezett díszburkolatot, a projekt költségeit és a kerékpárút kialakítását. A férfi szerint nem volt a rehabilitáció ügyében valódi konzultáció, a tervekről a lakosság megkérdezése nélkül döntöttek.
A nyílt levélre az önkormányzat nem kívánt külön reagálni. Habis László polgármester a Megújul a város programsorozat múlt szerdai rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a mostani beruházások egy 2008-ban indult folyamat eredményei, lakossági fórumokon, rendezvényeken kérték az egriek véleményét, amit be is építettek a pályázatba. A rehabilitáció kapcsán 2008 végén volt közmeghallgatás is. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020 közötti időszak fejlesztési irányai ebben az évben dőlnek el, kéri a lakosság bekapcsolódását a tervezési folyamatokba.