Halott újszülöttet találtak a patakban

Halott újszülöttet találtak vasárnap az Eger-patak medrében. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, kérik a lakosság segítségét is. Az egri kórház területén 8 éve működik babamentő inkubátor, ahol a nők jogi következmények nélkül válhatnának meg gyermekeiktől. Az inkubátort eddig senki sem használta.

Halott csecsemőt találtak vasárnap kora délután Eger belvárosában a patak medrében. A kukás zsákba csomagolt újszülöttre járókelők bukkantak. A rendőrségi sajtószóvivő megerősítette a hírt, de a nyomozás érdekeire hivatkozva többet nem árult el az estről. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, kérik a lakosság segítségét is, ha bárki bármit látott, vagy információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a rendőrségen, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

Több tábla is jelöli az egri kórház területén, hol található a babamentő inkubátor. A szerkezetet 2005-ben állították fel a gyermekosztály bejáratánál, ahol anélkül hagyhatná el valaki a gyermekét, hogy az jogi következményekkel járna. Az elmúlt több, mint 8 év alatt senki sem vette igénybe ezt a lehetőséget.
Az inkubátor a nap 24 órájában elérhető. Ha valaki csecsemőt helyez el benne, bekapcsol és optimális környezetet biztosít az újszülöttnek. Az ajtó nyílásával egy időben csengő jelez a gyermekosztályon, így az ottani dolgozók azonnal el tudnák látni az ott hagyott kisbabát.
Egerben még egyszer sem használták a babamentő inkubátort. Gyakori azonban, hogy az anoním szülést választják azok a nők, akik valamilyen oknál fogva nem szeretnék, vagy nem tudják felnevelni gyermeküket.
A babamentő inkubátor és az anoním szülés mellett a nők lemondhatnak gyermekükről örökbeadással is, ami lehet nyílt, vagy titkos. Az utóbbi esetben az eljárás során rejtve marad az anya kiléte.