Megújul a város

Bár a belváros rehabilitációjára vonatkozó terveket már jó ideje elfogadták, megkezdődött a Dobó tér átépítése, elszállították a szobrokat, heves vitába torkollott a Megújul a város című programsorozat szerdai rendezvénye. A közönség számos pontján bírálta a tervet, köztük a lovasszobor áthelyezését.

A két előadás eredetileg a barokk térszerkezetről és a nagyszebeni történeti központ rehabilitációjáról szólt volna, a nagyszámú közönség azonban sokkal inkább a Dobó tér átépítésére volt kíváncsi. Az olykor hangoskodásig fajuló vitában többek között azt kérték számon a megjelentek, hogy a Végvári vitézek szoborcsoportját miért helyezik át a Szúnyog közbe, illetve kevesellték a tervezett zöldfelület arányát. A rehabilitáció kapcsán Habis László polgármester úgy fogalmazott, ennél kalandosabb feladat még nem volt a városépítésben, amelyet a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánított. Hozzátette, az elfogadott tervekről vitázni már nem érdemes.
Dr. Mezős Tamás építőmérnök, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke elmondta, a lovasszobor nem volt megfelelő helyen, a Dobó-szobor méltóbb műalkotás, amelyhez térszerkezeti szempontból „meg kell érkezni”. Hozzátette, a szoborcsoport mozgalmas kompozíciója nem harmonizált a Városháza szintén lendületes, díszes homlokzatával.
Kiemelte még, hogy a tér ünnepélyességét akkor lehet megadni, ha az nagy rendezvényeknek is alkalmas helye lehet, illetve a tér két oldalát azonos helyzetbe hozzák.
A közönség nagyobb része elégedetlenül fogadta a tervek védelmét, többen kijelentették, hogy az internetes közösségi oldalakon található hozzászólások szerint az egriek döntő többsége ellenzi a szoborcsoport áthelyezését.