Régészeti feltárás – láncpáncél, bőr lábbelik és kerámiák

A Dobó téri régészeti feltárás során az elmúlt héten több épület maradványait tárták fel a Dobó István Vármúzeum munkatársai. Most újabb leletek kerültek elő, többek között bőr lábbelik, balta és láncpáncél maradványai, illetve egy török kori tinta-, vagy fűszertartó.

A Dobó István Vármúzeum régészei két hét alatt nagyon sok új leletet találtak a majdani szökőkút helyén nyitott szelvényben. Az előkerült leleteknek köszönhetően sikerült tisztázni, hogy a város felőli részen egy 16. századi ház maradványait találták meg kályha- és csempetöredékekkel együtt. Ugyanígy sikerült a másik oldalon látható két faszerkezetes épület hajdani funkcióját is meghatározni.
– A szelvény közelebbi részén egy bőrkikészítő műhely maradványai kerültek elő. Cserző és áztató gödrök nyomai lehetnek. Nagyon gazdag bőr leletanyaggal, lábbelikkel, egy balta töredékével, az egyikből láncing maradványa került elő. Ezen kívül természetesen nagy számú állatcsont és 16. századi mázas kerámia kíséretében – nyilatkozta Halász Ágoston régész, a Dobó István Vármúzeum munkatársa.
A cserzőanyagnak és az iszappal borított, levegőtől elzárt közegnek köszönhetően ezek a négy-ötszáz éves használati eszközök ma is felismerhető állapotban maradtak meg. Így például ez a bőrtalp is, amin még a varrás nyomai, a lyukak is láthatók. Szerdán délelőtt sikerült kiszabadítani a földből a már említett láncpáncél maradványait is.
Szintén szerdai lelet ez a majdnem tökéletes állapotban előkerült kis török kori tintatartó, de lehet, hogy illatszert, vagy fűszert tartottak benne. Az eddig előkerült gazdag leletanyag is azt mutatja, a tér alatt egy másik, a török kori Eger rejtőzik.