Egy ló elszabadult

Pénteken délután leemelték a talapzatról a Végvári vitézek szoborcsoport első elemét. Jövő héten a másik két szobrot és Dobó Istvánt is eltávolítják mostani helyéről, hogy Erdőkertesre szállítva restaurálják őket. A szobrok előreláthatóan június közepén kerülnek vissza Egerbe.

A Végvári vitézek szoborcsoport komoly feladat elé állította az elszállítással megbízott restaurátorokat. Először az egy tonnás fedőlapokat kellett eltávolítani a szobor talapzatáról, majd a szobrok csapolási helyeit kellett a betonból kiszabadítani. Ezek a munkálatok keddtől csütörtökig tartottak. Még a bontást végző restaurátoroknak is okozott meglepetést az 1967-ben készített talapzat.
– Úgy csinálták meg, hogy ez a harmadik világháborút túlélje. Itt elpusztul az egész város, de ez állni fog – utalt a nehézségekre Böjte Horváth István, okleveles szobrászművész. – Óriási vastraverzek vannak a ló lábaiban és azok vannak másfél méter mélyen beleengedve ebbe a 30 köbméter betonba. Ezeket a vastraverzeket kell megkeressük ahhoz, hogy el tudjuk vágni őket és le tudjuk emelni a szobrot.
A három közül az első, a vár felé eső lovasszobor délután szabadult el a talapzatról, amit jövő héten követ majd a másik kettő, illetve az 1907-ben átadott Dobó szobor. Ezt követően szállítják majd el a szobrokat Erdőkertesre, ahol restaurálják őket. A patina eltávolítása után argonos hegesztéssel végzik a javításokat, majd újra patinázzák a szobrokat, így a mostani beavatkozásokat nem lehet majd látni – mondta Schütz Zoltán, okleveles restauráló-művész. A tervek szerint június 15-én hozzák vissza a szobrokat. Dobó István a régi helyére, a Végvári vitézek pedig az átalakuló Szúnyog közben lesznek elhelyezve.
Közben a kivitelező folytatja a munkát a Dobó téren. A térkő és az aljzatbeton nagy részét már eltávolították.