Heves Megyei Vízmű

A jövőben csak olyan víziközmű társaság szolgáltathat, amely megfelel a jogszabályban szereplő feltételeknek és felelősen bánik a rá bízott nemzeti vagyonnal. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavaly nyáron kezdte meg a szolgáltató cégek működésének vizsgálatát. A Hivatal eddig 46 víziközmű társaságnak – köztük a Heves Megyei Vízmű Zrt-nek – adott engedélyt a továbbműködéshez.

A Heves Megyei Vízmű Zrt. a jogelőd vízműveket tekintve több mint 70 éves múltra tekint vissza. A vállalat 20 éve, 1994. január 1-jével részvénytársasággá alakult, így az ország más megyei vállalatainak sorsát elkerülve egyben maradt, nem aprózódott szét. Az elmúlt években körülbelül 400 szolgáltató működött hazánkban, ami átláthatatlan viszonyokat eredményezett a szektorban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a víziközmű szolgáltatási törvénynek megfelelően tavaly nyáron kezdte meg a szolgáltató cégek működésének vizsgálatát. Ezt az akkreditációt, működési engedélyt a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezetője, dr. Bánhidy Péter január végén vehette át. A társaság akkreditált központi laboratóriuma az ország egyik legkorszerűbb ilyen jellegű objektuma, minden évben hiba pont nélkül teljesíti a labor az előírt követelményeket.
Jelenleg öt megyében nyújt víziközmű szolgáltatást a Heves Megyei Vízmű Zrt. Heves mellett Borsodban, Nógrádban, Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
A társaság az országban először hajtott végre rezsidíj-csökkentést még öt évvel ezelőtt. A dél-borsodi térség csatlakozásánál 30 %-os díjcsökkentést hajtottak végre. A tevékenységi kör nem csak ívóvízellátásra vonatkozik, hanem szennyvízelvezetésre és tisztításra is. Folyamatos a fejlesztés minden területen. Éppen az elmúlt héten vették át üzemeltetésre a szihalmi szennyvíztisztító telepet és hálózatot, amely a 29. szennyvíztisztító telep, amelyet a társaság üzemeltet.