Kevesebb áramütés

Kevesebb madár pusztulhat el áramütéstől a térségben – ezt reméli a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A közelmúltban indított új programjukban százhúszezer hektáros területen szigetelik le az elektromos vezetékeket a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben. A beruházás tavasszal kezdődik, várhatóan 2015 nyarán készül el.

A Dél-borsodi tájegységhez hasonlóan a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben is madárbaráttá teszi az elektromos vezetékeket a nemzeti park. Ehhez hasonló szigetelést kapnak a középfeszültségű vezetékek, az áramütés okozta madárpusztulás ugyanis jelentős probléma a térségben is.
Közel 380 kilométeren újul meg a tájegység elektromos hálózata. Ez és a dél-borsodi beruházás országosan is egyedülálló, öszefüggő madárbarát vezetékrendszert eredményez majd.
Olyan védett madárfajokat is megóvja az átalakítás, mint a vörösvércse, a kerecsensólyom, a fehér gólya vagy a parlagi sas. A több mint hatszáz milliós beruházás várhatóan tavasszal kezdődik majd és 2015 nyaráig be is fejeződik, 120 ezer hektáros területen.