Az origami csodálatos világa

Egerbe érkezett Az origami csodálatos világa című vándorkiállítás, amelyet a 25 éves fennállását ünneplő Magyar Origami Kör indított útjára. A hajtogatott papírfigurák a Márai Látogatóközpontban láthatók, ahol óvodásoknak és pedagógusoknak foglalkozásokat is tartanak, amelyeken megismerkedhetnek a különleges technikával.

Japán sajátos hagyományai szerint számos hétköznapi elfoglaltságot művészetként értelmeznek, legyen az virágrendezés, teakészítés, kalligráfia, vagy pusztakezes harc. Így fogják föl a papírhajtogatást is, amelyről már ezer évvel ezelőttről is akadnak feljegyzések a szigetországban. A technika a művészet mellett készségfejlesztésnek, játéknak is jól használható.
Az origami mára már nem csak Japánban élő technika, hanem az egész világon elterjedt, és sok helyen beépült az óvodai nevelésbe. A kiállítás megnyitóján Papp-Kormos Éva házigazda is azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás megnyitójára szándékosan nem prominens személyeket invitáltak, hanem gyerekeket hívtak meg, számukra ugyanis a legnagyobb manuális- és személyiségfejlődést a papír adhatja meg.
Az origamiban rejlő lehetőségeket mára nem csak a művészet, hanem a tudomány is felismerte, kutatók megpróbálnak olyan házat, autót tervezni, amely földrengés, illetve ütközés esetén az origami működési elve alapján deformálódik, így biztonságosabb.