Gazdatüntetés

Többszáz gazda vonult fel Tiszafüred határában. A demonstrációt alföldi gazdák szervezték, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság pályázatain elnyert földjeikért. Azt mondják, hiába nyertek, a szerződéseket azóta sem írták alá, így nem juthatnak hozzá megművelendő területeikhez. A szervezők szerint 12 éve nem vonult ennyi gazda az utcára.

Háromszáz géppel, jórészt traktorral vonultak az utcára az alföldi gazdák Tiszafüred határában. Azt mondják, hiába nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság haszonbérleti pályázatain, egyelőre nincsenek aláírva a szerződések, így nem vehetik igénybe jogosan elnyert területeiket.
Volt olyan felvonuló, aki évtizedek óta foglalkozik állattartással, de sok fiatal gazda is szót emelt az elnyert területekért.
A gazdák a múlt heti, berettyóújfalui tüntetésre szánták válaszként a felvonulást. Azon a nemzeti parkos pályázatok vesztesei vettek részt, akik megkérdőjelezték a földterületek felosztásának jogos elbírálását.
A résztvevők hangsúlyozták: a híresztelések ellenére egyikük sem öltönyös gazda, mindnyájan a magyar föld szakszerű művelésére törekszenek és mielőbb birtokba vennék a jogosan elnyert földeket. A szervezők szerint az elmúlt 12 év legnagyobb felvonulása volt a tiszafüredi. Abban bíznak, hogy a nemzeti parkos pályázatok mielőbb érvényre jutnak.