Előzetesben

Két bűncselekmény miatt indítványozta az ügyészség annak a 13 éves fiúnak a letartóztatását, aki január elején kísérelt meg lopásokat. A fiatal elkövetőt jelenleg Budapesten egy javítóintézetben tartják. A tizenkettedik életévüket betöltött személyek tavaly július óta büntethetők. Ezt az akkor hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv teszi lehetővé.

Január 7-én a gyermekkorú K. Béla Dominikot rendőrök kísérték a bíróság épületébe. A 13 éves fiatal az újév első napján megtámadott egy 84 éves asszonyt a Kossuth Lajos utcában. A járókelők megakadályozták a rablást. Pár nappal később szintén egy idős hölgytől vette el a táskáját a Mekcsey utcában, ekkor is az arra járók tartóztatták fel.
A 2013 július óta érvényes új Büntető Törvénykönyv alapján azonban a kiemelt bűneseteknél – mint rablás, kifosztás, élet elleni bűncselekmények – a törvény büntethetővé teszi a 12 év fölötti fiatalokat. Az ügyészség indítványozta a fiú előzetes letartóztatását. Ezt a Járásbíróság első fokon nem találta megalapozottnak, így a gyermekkorú házi őrizetét rendelte el. Majd a másodfokú bíróság észlelte az összebeszélés veszélyét, hiszen a bűncselekmények előtt az elkövető társaival együtt megszökött egy egri gyermekotthonból. Ügyészi fellebbezés után elrendelték a kiskorú előzetes letartóztatását. Ezt Budapesten egy javítóintézetben hajtják végre.