A nagyadózókat köszöntötték

A saját bevétel 60 százaléka adóból származott 2013-ban, a helyi adó háromnegyedét kétszáz vállalkozás fizette be – mondta Habis László polgármester a nagyadózók köszöntésén. Az adóbevétel 3,7 milliárd forint volt. Kiemelte azt is a polgármester: 2014-ben nem emelkednek az adók, a magánszemélyek telekadóját is eltörölték. Az ünnepségen átadták a Pro Agria gazdasági szakmai díjat, az elismerést Gál Gábor, a Zsálya ügyvezetője és Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezetője kapta.

Mióta emberi társadalom létezik, valószínűleg azóta van adózás is – kezdte beszédét a nagyadózók köszöntésén Habis László polgármester. Tavaly 3,75 milliárdos adóbevételt tervezett a város, ezt egymillió forinttal teljesítették túl. A saját bevétel 60 százaléka adóból és adójellegű bevételből származott. A helyi adó 86 százaléka vállalkozóktól folyt be, 70 százaléka iparűzési, 26 százaléka építmény-, 4 százaléka idegenforgalmi adó volt. A helyi adó 75 százalékát 200 vállalkozás fizette be. A polgármester kiemelte a déli iparterület szerepét: a nettó árbevétel fele ebben a térségben keletkezett. Szeretnék ezt a területet tovább fejleszteni – akár uniós források bevonásával. A turizmus is jó évet zárt – emelte ki a polgármester -, tavaly 20 ezerrel nőtt az Egerben töltött vendégéjszakák száma, két év alatt ötvenezerrel. A polgármester úgy fogalmazott: város egyfajta háromlábú szék, a polgárok, a vállalkozások és a közszféra adja a pilléreket.
A kis- és mikrovállalkozások ötven százalékos kedvezményt kapnak, ez 4500 vállalkozást érint. Kiemelte azt is a polgármester: 2014-ben nem emelkednek az adók, eltörölték a magánszemélyek esetében a telekadót. Az önkormányzat önként vállalt feladatainak 93 százalékát finanszírozza a helyi adókból. Az ünnepségen átadták a Pro Agria díjat. Gál Gábor, a Zsálya ügyvezetője és Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezetője kapta meg a gazdasági szakmai elismerést.
Egy város számára nincs fontosabb, mint az ott működő vállalkozások sikere – fogalmazott Sós István alpolgármester pohárköszöntőjében. Ők adnak ugyanis a város polgárainak munkát, ezáltal kenyeret. Fontos, hogy a vállalkozók elégedetten dolgozzanak, a város megpróbálja ehhez megteremteni a feltételeket – mondta az alpolgármester.