Ötágú síp üzenete

Erdély, Vajdaság, Muravidék és Felvidék – ezekről a határon túli területekről érkeztek idén az Ötágú síp üzenete versenyre és kulturális találkozóra diákok és tanárok. A rendezvény idén 15 éves. Most jelentkeztek a legtöbben: közel hatvan diák szavalta magyar költők verseit, így ünnepelték a magyar kultúra napját. A jubiláló versenyt kiállítás, táncház, koncert és városnézés kísérte.

 „A kultúra és a nemzet azonossága az a mindeneken felül álló erő, mely ellen tehetetlenek a fegyverek, és mellyel szemben értelmüket vesztik a szögesdrótok” – ezzel a Wass Albert idézettel kezdte megnyitóját Kovács Katalin, az EKMK igazgatója.
Egy verseskötet is sok örömet tud adni, de még inkább életre kelnek a művek a kimondott szavak által – ezt már Saárossy Kinga alpolgármester mondta. Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, a társszervező Dsida Jenő Baráti Kör és a zsűri elnöke szerint a 15 éves múltra visszatekintő versmondó és kulturális rendezvényt Babitsnak az a gondolata indította el, miszerint a magyar szellem a lírában alkotta a legnagyobbat. A költészet kiváltképp alkalmas arra, hogy köszöntsük vele a magyar kultúra napját – fogalmazott. Az irodalomtörténész szerint a kultúra eredete és lényege szerint sem ismer határokat, a magyar műveltség egy és oszthatatlan.
Szeretnék hinni a szervezők, hogy a rendezvény segít legyőzni az otthontalanság és a partra vetettség érzését.
Az Ötágú síp üzenete versmondó és kulturális találkozót 15 éve rendezi meg az EKMK és a Dsida Jenő Baráti Kör. A város és egy pályázat által támogatott versenyre magyar költők verseivel készültek a kisgimnazisták és a felső tagozatos diákok.