Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékezete

Emlékhelyet alapított Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tiszteletére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Erőss Zsoltot a park örökös védnökévé avatták, mostantól kopjafa és emléktúra is őrzi az emlékét.

Erőss Zsolt egy éve vállalta el a Bükki Nemzeti Park védnökségét. Előadást tartott legendás útjairól és fotókiállítása nyílt Felsőtárkányban “Magaslataink” címmel. A Kancsendzöngán tavaly májusban elhunyt hegymászó és társa Kiss Péter most emlékhelyet kapott a felsőtárkány-i Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban. Az avató ünnepségen Dudás György a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatóhelyettese azt mondta: Erőss Zsolt most már örökös védnöke a parknak. Ugron Ákos Gábor a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott: a hegymászó ereje, elhivatottsága példaértékű a nemzet számára.
Kopjafát is állított az emlékhelyen Erőss Zsolt számára az igazgatóság. A jelképet ősi motívumok díszítik, például tulipán, amely a hegymászó szülőföldjét Székelyföldet szimbolizálja.
Erőss Zsolt feleségével együtt részt vett a tavalyi transz-bükki átkelésen is, amely az utolsó, családjával együtt töltött magyarországi túra volt. Az emlékezők közül sokan küzdötték végig a sportolóval a harminc kilométeres távot.
A transz-bükki átkelés 2014-től az Erőss Zsolt Emléktúra nevet viseli.