Akik hittek Törökországban

Egerben is lehetne tiszteletbeli török konzul – erről beszélt az Akik hittek Törökországban vándorkiállítás megnyitója előtt Törökország nagykövete, Şakir Fakili. A folyamat hosszú, a konzul egy-két év múlva állhatna szolgálatba. A kiállítás egyébként azokat az embereket mutatja be, akik vallási vagy politikai okokból Törökországba menekültek, és ott második hazájukra leltek. A tárlatot a Törökország és Magyarország között létrejött barátsági egyezmény 90. évfordulója tiszteletére rendezték.

Árnyaltabban kellene vizsgálni a török-magyar kapcsolatokat, hiszen nemcsak háborúskodás, hanem baráti gesztusok, segítség is jellemezte a viszonyt – mondta a kiállítás megnyitóján Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója. Sós István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: éppen 90 éve annak, hogy a két ország baráti szerződést kötött egymással.
Említette Eger török kori emlékeit, az itt letelepedett török családokat. A magyar nép soha nem felejti el, hogy Törökországban talált menedéket Rákóczi, Mikes Kelemen, Thököly, Kossuth, Kállay Miklós, történelmük közös fejezetei erős szálakkal kötnek össze – fogalmazott az alpolgármester.
A török nép szívében a magyaroknak kiemelt helyük van – mondta Şakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete. A kiállítás azoknak az embereknek az életét mutatja be, akik vallási vagy politikai okokból saját országukból menekülni kényszerültek, és Törökországban találtak új hazára. Napjainkban Törökország szíriai menekültek százezreinek segít.
A nagykövet először járt Egerben, két hónapja nevezték ki. Szeretné, ha Egerben is lenne tiszteletbeli török konzul, Szegeden és Szigetváron már van.
Az Akik hittek Törökországban kiállítás 66 tablón mutatja be azokat a jelentős személyeket, akik segítették Törökországot, vagy éppen itt találtak menedékre: a magyarok, lengyelek, spanyolok, németek spanyolok mellett kis nemzetekről is olvashatunk, pl. az abházokról, cserkeszekről, kozákokról. A tárlat bemutatkozott már az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Ausztriában, járt Pécsett és Budapesten. Egerben február 15-éig látogatható.