Építész és krónikás

Hevesy Sándor építészmérnök emlékére szervezett programot a Bartakovics Béla Kulturális Szövetség csütörtökön, Egerben. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a II. világháború utáni Eger újjáépítését irányító szakemberről. Hevesy Sándor Eger első filmes krónikásaként is ismert, amatőr felvételeiből részleteket vetítettek az eseményen.

A belvárosi rehabilitáció aktuálissá teszi Eger örökös főépítészének szellemiségét, amire egyaránt jellemző volt az értékek megóvása és az újítás – hangzott el a program kezdetén. A főként építészekből, mérnökökből álló közönség képet kaphatott Hevesy Sándor munkásságáról, műemlékvédő szenvedélyéről és hobbijáról, amivel az utókor számára különleges pillanatokat őrzött meg az 1930-as évekből.
Hevesy Sándor először iker lányait filmezte, majd rögzített építkezéseket, utcaképeket, élethelyzeteket. A pótolhatatlan emlékek felújítására, digitalizálására csak a közelmúltban nyílt lehetőség, az utódok is ekkor láthatták először az 1930-as évekből származó felvételeket.
Eger főépítészének egykori háza már nem áll, de a lebontás előtt egy bőröndnyi tervrajzot találtak a padláson. A szakma számára ma is érdekes anyagokat sikerült megmenteni az utókornak.
Hevesy Sándor az építészeti értékek megóvásáért is harcolt, az ő javaslatára kerültek föl Egerben az első műemlék épületeket jelző táblák. A tervek szerint abba az utcába, ahol Eger főépítészének háza állt, tavasszal emléktábla kerül.