Kellene a csapadék

Idén még nem havazott, így nem védi a növényeket hótakaró a közelgő fagytól. A gazdák szerint nagy károkat is okozhat a szokatlanul száraz, enyhe tél a mezőgazdaságban. A hét második felében ugyan valószínű további csapadék, összefüggő hótakaró ebből várhatóan még nem fog kialakulni.

Jöhetne már több csapadék – mondják egyöntetűen a mezőgazdaságban dolgozók. A szokatlanul enyhe, hó nélküli tél veszélyeztetheti a termést, a talaj kiszáradhat. Az utóbbi napokban volt ugyan eső, de jóval több hiányozna, a gazdák szerint 15-20 milliméter még nem elég ebben az időszakban.
Erre az Eger melletti szőlősre sem jutott elég csapadék még télen. Az Egri Hegyközség elnöke szerint a szőlőtermésben egyelőre nem okozott nagy károkat a száraz, enyhe tél. Ha megfelelő mennyiségű eső és hó hullik a közeljövőben, még szép termést is hozhatnak a szőlőtőkék idén.
A problémát inkább az okozhatja, hogy a hideg tél nem gyérítette a kártevőket, így növényvédelmi szempontból várhatóan nehezebb lesz az év.
A következő napok ugyan több csapadékot hoznak – mondja Rázsi András meteorológus, jelentős változás egyelőre nem várható az időjárásban.
A hét második felében számíthatunk tehát havazásra is, összefüggő hótakaró azonban ebből a mennyiségből nem alakulhat ki. Az igazi tél és a mínusz fokok egyelőre váratnak magukra.