Jobbik: veszteséges a Kepes

A Jobbik szerint elhibázott döntés volt az egykori Ifjúsági Ház bezárása. A fiataloknak azóta sincs hasonló közösségi tere Egerben, a Kepes Intézet pedig ráfizetés a városnak, bérleti díját ugyanis az egri adófizetők állják. Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Jobbik az Ifjúsági Ház újbóli működtetése mellett áll.

Elhibázott döntés volt az egykori Ifjúsági Ház bezárása Mirkóczki Ádám szerint. A jobbikos országgyűlési képviselő elmondta: ezt a fajta közösségi teret azóta sem pótolta a városvezetés a fiatalok számára. Szerinte a Kepes Intézet létrehozása rossz döntés volt a közgyűléstől, ezt az alacsony látogatószám is bizonyítja. A Kepes Intézetet 15 évre a városhoz nem köthető Komplex Kultúrakutatásért Alapítványnak adta bérbe a város. A felújításért cserébe elengedett bérleti díj óriási kiesést jelent. Ennek összegét, amely jelenleg újabb 16 millió forint, az egri adófizetők pénzéből állja a város. A Jobbik szerint felül kéne bírálni a közgyűlés egykori döntését és újragondolni a Kepes Intézet körülményeit. Mirkóczki Ádám hozzátette: ha a Jobbiknak érdemi beleszólása lesz a közgyűlés döntéseibe, szorgalmazni fogja az egykori Ifjúsági Ház újbóli működtetését.
Az elhangzottakra a városvezetés külön közleményben reagált. E szerint a Kepes Intézetet létrehozó alapítvánnyal egy bonyolult egyeztetési folyamatra tett pontot az önkormányzat, amikor jóváhagyta a helyiségbérleti szerződés módosítását. E szerint a több száz millió forintos felújítás nem eredményezett közös tulajdont, a beruházás értékét a bérleti díj által ellentételezik. A cél továbbra is, hogy valós kulturális értékeket közvetítsen az intézet, egyre gyakoribbá váljanak az ide szervezett programok – áll a városvezetés közleményében.