Madárbarát szigetelés

Évente több mint 170 ezer madár szenved áramütést Magyarországon. A jelenség ellen a középfeszültségű vezetékek szigetelésével védekezik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. 480 km-en teszik madárbaráttá a Dél-borsodi Tájegységet.

Ilyen, madárbarát szigetelést kapnak a középfeszültségű vezetékek a Dél-borsodi Tájegység 480 km-es szakaszán. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a területen átvonuló, költő madarakat védi az áramütéstől az elektromos vezetékek korszerűsítésével. A tájegység területén számos védett és fokozottan védett madárfaj költ. Ilyenek a parlagi sas, a kerecsensólyom és a túzok is. A szigetelt szakaszok létrehozásával a korábbi évek madárvédelmi programjait folytatja most a nemzeti park.
Országosan egyébként évente 170 ezer madár pusztul el áramütésben, ez a Dél-borsodi Tájegységben is jelentős problémát jelent. A 480 kilométeres szakaszt várhatóan 2015 közepéig szigeteli le a nemzeti park. Ez országosan is egyedülálló vállalkozás, ráadásul a madárpusztulás csökkentését véglegesen segíti.