Recski bánya – az újranyitás lehetőségeit vizsgálják

Decemberben döntött a kormány arról, hogy megvizsgálják a recski bányatelkek újrahasznosíthatóságát. A lehetőségeket és feltételeket tartalmazó kormányhatározat június végéig készül el. A kormányhatározatot előkészítő munkacsoport tagja Horváth László kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője is.

Recsknek több mint 150 éves bányászmúltja van. A 70-es években 1300 ember dolgozott az ércbányában. 1996-tól az ÁPV Rt. megpróbálta értékesíteni a bányát, nyolcvan társaság érdeklődött, de vevő nem akadt, így 1998-ban negyedszázados szüneteltetés mellett döntöttek.
2000-ben felrobbantották az aknákat, elárasztották a bányát. Tavaly decemberben a kormány határozatot hozott, hogy meg kell vizsgálni: a recski rézérc, valamint a nemes- és színesfém érc bányatelkek újrahasznosíthatók-e. A bánya ügyéről múlt héten személyesen egyeztetett Horváth László kormánymegbízott, a település országgyűlési képviselője és Németh Lászlóné nemzetgazdasági miniszter. A miniszter felkérte Horváth Lászlót, hogy legyen a kormányhatározatot előkészítő munkacsoport tagja. A nemzeti fejlesztési miniszter április 30-áig elkészítteti a megvalósíthatósági tanulmányt,  várhatóan június 30-áig készül majd el az a kormány-előterjesztés, amely a bányatelkek újrahasznosításának lehetőségeit és feltételeit tartalmazza.