Hatvan napirendi pontot tárgyaltak a képviselők

Az év utolsó közgyűlését tartotta ma a város képviselő-testülete. Hatvan napirendi pontot tárgyaltak, köztük az átmeneti gazdálkodásról, szabályozási tervekről tanácskoztak. Szó volt a városi cégek beszámolóiról, a bolhapiac működéséről, döntöttek arról is, hogy a régi 3-as iskola épületét a jövőben a színház használhatja.

Megemlékezéssel kezdte a közgyűlést Habis László polgármester. Elérzékenyülve beszélt a szerdán szén-monoxid mérgezésben elhunyt 13 éves Kun Zita atlétára. A jelenlévők egy perces néma főhajtással emlékeztek a tehetséges egri sportolóra.
Pál György MSZP-s képviselő a játszótéri rongálókra, Martonné Adler Ildikó a gyorshajtókra hívta fel a figyelmet. Csathó Csaba képviselő erőteljesebb rendőri jelenlétet kért.
Az egri rendőrkapitány elmondta: a közterületre vezénylet járőrök létszámát megemelték december 1-jétől. Rendszeresen túlszolgálatot rendelnek el, külön figyelmet fordítanak a zseblopások megelőzésére. Habis László hozzátette: jövőre fejlesztik a város térfigyelő kamerarendszerét.
Az első napirend az önkormányzat 2014-es átmeneti gazdálkodásáról szólt. A polgármester elmondta: a költségvetés elfogadásáig – ami februárban várható – most is szigorú szabályrendszert alkottak. Hozzátette: a közbeszerzések elindíthatóak, hiszen megvan a fedezet.
Módosították a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendeletet, valamint a Heves Megyei Tűzkév Kft. és az önkormányzat közötti szerződést is. A díjak jövőre nem változnak.
Szabályozzák a Szépasszonyvölgyben a közterület használatot. Tanácskoztak a Bolyki pincészet és környékére vonatkozó szabályozási tervről is. A jövőben kiszélesítenék az utat, vendégfogadásra alkalmas területet alakítanának ki. A napirendet elfogadták. Foglalkoztak a bolhapiac működésével. Az eddigi üzemeltetővel között szerződés lejárt, új fenntartói pályázatot írnak ki. Dr. Csarnó Ákos módosító javaslatot tett, kérte, hogy az üzemetetésre pályázókat személyesen hallgassák meg. A javaslatot elfogadták. Szó volt kötelezettségvállalásról a költségvetés terhére. 7,8 millió forintot fordítanának a dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok felújítására, a várost átszelő kerékpárút kiviteli terveinek elkészítésére 15 milliót, a vár turisztikai fejlesztésének műszaki előkészítésére 16 milliót. A „Szala városrész szociális rehabilitációja” című pályázathoz kapcsolódóan, de nem a pályázat részeként valósulna meg a Kertalja utca szennyvízcsatorna, vízvezeték és csapadékvíz bekötések megépítése, ehhez további 46 millió forintot kell biztosítani. Döntöttek arról, hogy 2,4 millió forinttal támogatják az idei 20. jubileumi Újévi koncertet. Elfogadták a jövő évi kulturális és turisztikai rendezvények támogatását. Létrehozták az Egri Települési Értéktár Bizottságot, feladata, hogy számba vegye, dokumentálja az ember és a természet által létrehozott helyi értékeket. Egyhangú támogatást kapott a Rákóczi Szövetség támogatása, 250 ezer forintot ítélt oda a testület a külhoni magyar diákok magyar nyelvű oktatására. Elfogadták a városi cégek beszámolóit és a 2014-es üzleti terveket. Kellékeinek raktározására használhatja a régi 3-as iskolát a Gárdonyi Géza Színház, az épület azonban továbbra is az Evat Zrt. kezelésében maradna. Egyben módosították a színház és a bábszínház fenntartói megállapodását. Visszavonták a lőtérrel kapcsolatos határozatokat. Tóth István képviselő előterjesztését elfogadta a testület, így néhány utcanevet megváltoztattak. A jövőben az Ankli József utca a Víztorony nevet veszi fel. A Papkert nevet kapja a Kolacskovszky Lajos utca, Régi Határ utca lesz a Lájer Dezsőből, a jelenlegi Vályi István utca pedig Kádas Géza nevét viseli majd. Tájékoztató hangzott el az idei turisztikai rendezvényekről és az elvégzett közterületi felújítási munkákról. Zárt ülésen döntöttek a Pro Agria gazdasági és szakmai díjakról és a „kiváló munkáért” kitüntetés adományozásáról.