Böjti ételek fesztiválja

Böjti ételek fesztiválját tartották hétvégén Andornaktályán. Valamikor a karácsonyt is böjttel várták az emberek; az adventi időszakban és karácsony előestéjén tartózkodtak bizonyos ételektől. A fesztiválra a falu civil szervezetei hoztak hús nélküli ételeket, elsősorban olyanokat, amelyek a karácsonyhoz is kapcsolódnak: mákos gubát, halászlét, süteményeket.

Kisböjt – így nevezték a karácsony előtti testi-lelki megtisztulási időszakot. Andornaktályán ezt és a böjti ételeket hagyományát elevenítik föl már harmadik éve egy egyedülálló fesztivállal, a böjti ételek seregszemléjével.
Karácsony közeledtével az ember vissza is tekint az elmúlt évre – ezt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő mondta a rendezvényen. Andornaktályától 9 millió forint adósságot vett át a kormány, a közelmúltban pedig 10 millió forint kiegészítő támogatást kapott a település. Nyitrai szerint így az önkormányzatnak nagyobb lesz a mozgástere. Arra kérte az andornaktályaiakat: jövőre is segítsék egymást, akkor a közös siker nem marad el. A karácsony a családok ünnepe, ilyenkor itt vannak a község civil szervezetei, Andornaktálya egy nagy családdá válik – mondta Vámosi László polgármester.
Helyben szaggatta a sztrapacskát, vagy- ahogy ők nevezték – haluskát a testvértelepülés, Mihálygerge küldöttsége. Túróval és káposztával ízesítették. A böjti ételek fesztiválján hagyományos, régi ételeket is lehetett kóstolni. Készítettek az andornaktályaiak macokot, krumpli lángost, gancát.