Adósságmentesek lehetnek az önkormányzatok

Folytatódik az önkormányzatok adósságkonszolidációja – ezt jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Mezőkövesden. Első körben a megyei önkormányzatoktól vállalt át az állam 189 milliárdot, majd ezt követően eddig 2007 települési önkormányzattól 697 milliárd forintnyi adósságot. Ezzel a most induló, újabb konszolidációval befejeződik a folyamat, Tállai András szerint így tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok.

2010-ben csődhelyzetben voltak az önkormányzatok, a Fidesz-KDNP kormány történelmi léptékű döntést hozott, amikor felvállalta az önkormányzati rendszer átalakítását – ezt mondta Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár. Az átalakítás része a feladatalapú finanszírozás és az adósságállomány átvállalása. Tállai András bejelentette: az adósságkonszolidáció folytatódik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány önkormányzatot érint, az adósságállomány 436 milliárd körül lehet.
Az államtitkár úgy fogalmazott: az adósságkonszolidáció befejezésével az önkormányzatok valóban tiszta lappal indulhatnak.
Január 15-e az adatközlés határideje, február végéig megkötik az érintett önkormányzatokkal a szerződéseket.