Adóváltozások

Adózás szempontjából 2013 konszolidált év volt, kisebb változások történtek az elmúlt évhez képest – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság tájékoztatóján. A január 1-jétől életbe lépő változások közül legjelentősebb a családi járulékkedvezmény bővülése.

Heves megyében az EVA-t kiváltó KATA-t, vagyis a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adóját, illetve a KIVA-t, a Kisvállalati Adózást összesen 1738-an választották. A novemberi adatokkal bezárólag a KATA adónem nettó pénzforgalma 619 millió forint volt.
– Azt látjuk, hogy a KATA az egy közkedvelt adónem lett, elsősorban az egyéni vállalkozók szeretik. Az egyéni vállalkozói körnek mintegy 10 százaléka az, aki ezt a fajta adózási módot választotta. Úgy gondolom, ez ilyen szempontból kedvező az érintetteknek. A KIVA, mivel meghatározott körben érvényesíthető, ennek a népszerűségéről nem igazán lehet beszélni – nyilatkozta Szalayné Ostorházi Mária, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója.
Az adózás 2014-es rendjét érintő főbb változások közül kiemelték, a személyi jövedelemadóban bővül a családi kedvezmény. Az elmúlt évben 34 ezer magánszemély érvényesítette Heves megyében ezt a fajta kedvezményt 5 milliárd forint értékben. Az alacsony jövedelműek érdekében a kormány úgy döntött, hogy ezek az érintettek ezt a kedvezményt az adóalap mellett a járulékból is tudják majd érvényesíteni. A sertéshús ágazatban 5 %-ra csökkent az ÁFA, ami remélhetőleg az árakon is látszódik majd. Az illetéktörvény terén bevezetett legfontosabb változás, hogy most már életkortól függetlenül bármely első lakásvásárlót megillet a 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény. Az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban azok számíthatnak elsősorban ellenőrzésre, akik regisztráltak, de nem rendeltek ilyen berendezéseket. Itt is fennáll majd a fokozatosság elve, vagyis először figyelmeztetnek, majd mulasztási bírságot szabhat ki a NAV.