Női vízilabda Euroliga: nem jutott tovább a ZF-Eger

A hétvégi női vízilabda Euroliga selejtezőkön a tét a legjobb nyolc közé kerülés volt. A női bajnoki címvédő ZF-Eger rendezőként fogadhatta az olasz Firenzét, az orosz Izmajlovot és a görög Olimpiakosz együttesét. Az egriek két nagyarányú vereséggel és egy győzelemmel csoportjukban a harmadik helyen zártak, így elbúcsúztak a további küzdelmektől.

A LEN által megreformált női kontinentális sorozat ebben a szezonban a csoportselejtezővel indult. A négy helyszínről az első kettő jutott be a negyeddöntőbe. A tavalyi Bajnokok Kupája négyesdöntő rendezése után az egriek látták vendégül az egyik csoportot. Eredetileg öt csapat lett volna a D-csoportban, de a francia Nancy lemondta a részvételt. Ezekre a mérkőzésekre hazatért az Amerikában tanuló Antal Dóra is. Kezdésként az olasz Firenzétől kiütéses, 16-8-as vereséggel nyitot az Eger, majd szombaton megszenvedve a győzelemért, Antal Dóra 6 másodperccel a vége előtt lőtt góljával 9-8-ra nyertek az orosz Izmajlovo ellen. Az utolsó napra így egyszerű volt a képlet: ha nyer az Eger a szintén egy-egy vereséggel és győzelemmel 3 pontot gyűjtő görög Olimpiakosz ellen, akkor továbbjut a második helyen. Nem így történt. A második negyed végén kézsérülés miatt a leggólerősebb egri játékos, Czigány Dóra is kivált a sorból. A sok hibával játszó egriek 12-6-ra veszítették el a találkozót.
– Az a csapat, amelyik ezeket a helyzeteket nem tudja belőni, annak semmilyen keresnivalója nincs a nemzetközi kupában. Itt a magyar bajnokságban is ugyanezekkel a problémákkal küszködünk, de ez a magyar bajnokságnak a minősítése, hogy még itt is veretlenek vagyunk benne. Ezek a a játékosok, akik azt hiszik, hogy ez itthon elég, most élesben tapasztalhatták, hogy a nemzetközi mezőnyben mennyivel másabb akár a védekezés, akár a kapusteljesítmény – nyilatkozta az utolsó meccs után Kelemen Attila, a csoportban harmadik ZF-Eger vezetőedzője.
Egerből a Firenze és az Olimpiakosz jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a 2013/14-es szezonban nem lesz magyar csapat. Az Eger mellett az Újpest és a Szentes is könnyűnek találtatott az európai kupaporondon. A ZF-Egernek most már marad a bajnokság, ami február 8-án folytatódik, addig remélhetőleg felgyógyulnak a sérültek.

LEN női vízilabda Euroliga 2013/14
D-csoport, Eger, Bitskey uszoda, 2013. november 29. – december 1.

Eredmények:
1. forduló
SZKIF Izmajlovo Moszkva (orosz) – Olimpiakosz Pireusz (görög) 10-13
ZF-Eger – NGM Firenze (olasz) 8-16 Egri góldobók: Antal, Czigány, Somhegyi 2-2, Pócsi, Vályi F.
2. forduló
NGM Firenze – Olimpiakosz Pireusz 8-7
ZF-Eger – SZKIF Izmajlovo 9-8 Gd.: Antal, Czigány 3-3, Zajácz, Clayton, Somhegyi
3. forduló
SZKIF Izmajlovo – NGM Firenze 9-5
Olimpiakosz Pireusz – ZF-Eger 12-6 Czigány 2, Zajácz, Clayton, Somhegyi, Vályi F.

A D-csoport végeredménye:
1. NGM Firenze 6 pont
2. Olimpiakosz Pireusz 6 pont
3. ZF-Eger 3 pont
4. SZKIF Izmajlovo 3 pont

A negyeddöntőbe jutott csapatok:
CN Sabadell (spanyol), Mediterranea Imperia (olasz), KINYEF Kirisi (orosz), Jugra WPC (orosz), Orrizonte Catania (olasz), Vouliagmeni (görög), NGM Firenze (olasz), Olimpiakosz Pireusz (görög)