Közösségi hagyományok és modernizáció

Regionális és ágazati felsőoktatási együttműködés támogatására, vidéki felsőoktatási integráció elősegítésére nyújtott be sikeres pályázatot a Miskolci Egyetem 2012-ben, közösen az egri Eszterházy Károly Főiskolával és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolával. A KEZEK munkacímen futó program tíz alprogramból áll. Ebből hármat, beleértve a kétnapos kisebbségi és neveléstudományi konferenciát, az Eszterházy Károly Főiskola valósít meg.

A kétéves futamidejű uniós pályázaton 900 millió forintot nyertek a konzorciumi partnerek. A 2015. áprilisában záruló pályázatban tíz alprogram szerepel, ezek egyike az egri „Képzők képzése” pillér. A megnyitón dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora kiemelte, egy nemzetnek akár az is a fokmérője lehet, annyit ér, ahogyan a kisebbségekkel bánik. Ebben pedig az oktatás nyújthat segítséget. A jó gyakorlatok, a kutatási eredmények ismertetése is ezt szolgálja – mondta dr. Estefánné dr. Varga Magdolna, a Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar dékánja.
Mint azt dr. Kállai Ernő, az EKF Kisebbségtudományi Tanszékének vezetője, az első nap házigazdája elmondta, három évvel ezelőtt sikerült az első ilyen konferenciát megszervezni. Most mindezt a pályázat keretei között tehetik. Szerdán a kisebbségi helyzettel foglalkozó kutatási témák, ezek beépítése a felsőoktatásba kerültek bemutatásra, míg csütörtökön a neveléstudomány, többek között a tanárképzők képzése lesz az egyik fő téma.