Várospolitika és performansz

Helybenjárás volt a rendezvény címe, de a haladni kívánó egri polgárokat várta az Együtt PM szövetség országgyűlési képviselőjelöltje, Szalóczi Géza és az MSZP egri szervezetének elnöke, Pál György. A közös akcióval arra kívánnak rávilágítani: a fideszes városvezetés látványberuházásokra szórja a pénzt ahelyett, hogy a lakosság valós szükségleteinek kielégítésére fordítaná. A belváros északi részét, a parkolóházat és a Szúnyog közt nézték meg.

Szalóczi Géza, az Együtt-PM országgyűlési képviselő-jelöltje szerint a Fidesz kormányzása arról szól: hogyan tudná a hatalmát örökre fenntartani. A jelenlegi vezetők igyekeznek, hogy a nevük fennmaradjon. A maradandó kő azonban az ostobaságot is megőrzi – mondja Szalóczi Géza. Utalt a nemrég felavatott emléktáblára, a parkolóházra, a díszburkolatra. Szalóczi úgy látja: ennek nincs itt az ideje, nem szabad 5 milliárd forintból saját emlékművüket megépíteni.
Egy haladó, élhető várost szeretnének. Eger megöregedett, elveszíti az arcát, jövőjét – fogalmazott Szalóczi. Pál György szocialista képviselő azt mondja: városi ügyekben is egységes álláspontot képviselnek az Együtt- PM szövetséggel.
Helybenjárás címmel városnézésre hívták az egrieket. A parkolóházhoz sétáltak, ahol a szocialista képviselő arról beszélt: az épületet 2012 januárjában át kellett volna adni. Úgy számol: a munkák befejeztével 26 parkolóhellyel kevesebb lesz a belvárosban, a parkolás drágult. A parkolóház 760 millióból épült, a város 6 éven keresztül visszabérli, ez kb. 450 millióba kerül majd, hat év múlva visszavásárolhatja több mint 400 millióért. Arra is kíváncsi lenne: igazak-e a városi pletykák, például az, hogy fordítva építették a rámpát, és arra is, szerepel-e kötbér a kivitelezővel kötött szerződésben.
A séta a Szúnyog közben ért véget. Itt arról beszélt Pál György: megvásárolta a város a Csizmadiaszínt 130 millióért, majd lebontották, a hely azért kell, hogy elférjen a Dobó térről ide szállítandó lovas szobor. Megért-e ez ennyit? – tette fel a kérdést. Szalóczi Géza a patakmederbe épített bicikliútról azt mondta: szükségtelen, drága, környezetromboló. Perfomansszal fejezték be a sétát: bemutatták, hogy úszik el a közpénz.