Lengyel est

Lengyelország függetlenségét ünnepelte az Egri Lengyel Önkormányzat. A Líceum kápolnájában lengyel zongoraművész lépett fel, majd lengyel gasztronómiai estet tartottak, ahol húszfogásos vacsorán keresztül mutatták be a hagyományos és modern lengyel ízeket.

1918-tól november 11-e a lengyel függetlenség napja. 123 év megosztottság után ekkor vált Lengyelország ismét egységessé. Ezt ünnepelte az Egri Lengyel Önkormányzat is.Marcin Dominik Głuchzeneszerző, zongorista adott koncertet a Líceum kápolnájában, Zakopanéből érkeztek a gasztronómiai esten résztvevő zenészek.A gasztronómiai esttel évek óta a lengyel kultúrát, konyhát népszerűsíti az Egri Lengyel Önkormányzat. Nagyjából kétévente tartanak ilyet. A lengyel ízeket csak lengyelországi szakácsok tudják hitelesen az asztalra varázsolni. A mostani gasztronómiai est séfjei Dél-Lengyelországból érkeztek, az ott jellemző ételeket készítették el.
– Azt mondják, hogy a lengyel konyha zsíros. Ez nem teljesen igaz. Létezik az úgynevezett ólengyel konyha, ebben gyakori a káposzta, a káposztás ételek, a pirog – hússal vagy gombával töltve. Jellemzőek a savanyú levesek is – mondja az egyik séf, Lesław Chruściel.
A húszfogásos büfévacsora lehetőséget adott az ismerkedésre. Az egyik legkedveltebb étel a bigosz, a lengyel húsos káposzta volt, de megkóstolhatták a gasztronómiai esten résztvevők a különféle kocsonyákat, pirogokat, a lengyel töltött káposztát és galuskát is.