Mozgás=Egészség

Magyarország 2011-ben csatlakozott az Amerikából induló népegészségügyi programhoz. Ezzel a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatását szeretnék elősegíteni. Tavaly egyetemisták, míg idén középiskolások körében végeztek felmérést. A programról konferencián számoltak be Egerben.

A Magyar Sporttudományi Társaság Mozgásgyógyszer Szakbizottsága Budapest után több vidéki városban, így Egerben is bemutatta a programot. Számos betegség megelőzhető lehetne a rendszeresen végzett testmozgással. Egy 2010-es hazai felmérés szerint a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, havi három alkalomnál nem mozog többet. A magyarok 53 százaléka soha nem végez rendszeresen testmozgást, addig ez a szám európai átlagot tekintve 37 százalék. Ez kedvezőtlenül hat az emberek életminőségére és életesélyeire is, számos betegség megelőzhető lenne a rendszeresen végzett testmozgással. A lakosság rendszeres testmozgásra szoktatását szeretné elősegíteni a Mozgás=Egészség Program. Lényegében receptre írnák fel a testmozgást.
A program hosszú távú célja a tudatformálás, a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatásával a prevenció, a már kialakult betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú testmozgással való kiegészítése és mindezzel az egészségügyi kiadások csökkentése. Tavaly egyetemisták, míg idén középiskolások körében végeztek felmérést. A nemzetközi példák hazai viszonyokra történő átültetésével a program fokozatosan országos szintűvé terjedne ki.