Kilencven év

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte a héten dr. Szirmay László vegyészmérnök, egyetemi tanár. A professzor ötven évnyi emigráció után tért haza 2004-ben, külföldön több egyetemen, amerikai, kanadai és francia intézményekben is oktatott, főképp a nukleáris reaktorok működését kutatta. Születésnapja alkalmából köszöntötte őt Habis László polgármester.

Az egri származású dr. Szirmay László vegyészdiplomával a zsebében 1954 decemberében hagyta el az országot, átúszva egy éjjel a Hansági-csatornát. Előbb Ausztriában, majd Kanadában és az Egyesült Államokban élt. Dolgozott mérnökként és egyetemi tanárként is. Több mint száz tudományos publikáció fűződik a nevéhez, a fúziós nukleáris reaktorok alapjairól könyvet is írt. 50 év emigráció után 2004-ben tért haza.. Mint mondta, mindig a munka hajtotta tovább, az életkorával pedig nem foglalkozik. Életfilozófiáját egy Horatius- idézettel fejezte ki.
Tanár úr ma is munkával foglalja el magát, szívesen főz, főképp a francia és a kanadai konyha ételeit. Jelenleg egy korábbi művének fordításán dolgozik,és még ebben a tanévben is ad majd órákat az Eszterházy Károly Főiskolán.