Történelmi emlékülés a gyakorlóiskolában

1848-49 volt a témája az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola 12. történelmi emlékülésnek. Történészek, nyelvészek tartottak előadást a nemzetiségekről, a reformkor és a szabadságharc politikai nyelvéről, a független Magyarország esélyeiről. Így emlékeztek a forradalom és szabadságharc 165. évfordulójára.

Meg kell találni a helyünket Európában, ugyanezt kell tenniük az államoknak és a nemzetiségeknek is – mondta az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola történelmi emlékülésén a szervező, Nagy András. Úgy látja: a három fogalom, Európa, nemzet, nemzetiség évszázadok óta összekapcsolódik.
A márciusi forradalom és a szabadságharc elbukott, a magyarság viszont ekkor vált modern értelemben vett nemzetté. Az Európa, nemzet, nemzetiség téma ma is aktuális – hívta fel a figyelmet Csákvári Antal tanácsnok. Utalt arra is, hogy a napokban, október 27-én a magyar nemzetiségért szólaltak fel a világ számos pontján. Horváth Ágnes, a főiskola  nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese Egerről, a Líceumról, az egyetemmé válásról beszélt.
Balázs Géza a reformkor és a szabadságharc politikai nyelvéről tartott előadást. A politika nyelve a felvilágosodás korában, a reformkorban alakult ki.
Heves vármegye nemzetiségei, szlovák felkelések a forradalom ellen, olasz légió a magyar szabadságharcban, a független Magyarország esélyei Európában – ezekről a témákról hangzottak el előadások. Az iskola tizenkét éve szervezi meg a történelmi emlékülést, így kapcsolódnak a tudomány ünnepéhez.