20 éves a Sportmúzeum

Újabb berendezett kiállítási teremmel, újabb bemutatott sportágakkal, a tájfutással és az öttusával bővült a Heves Megyei Sportmúzeum. Idén 20 éves a magyar sport értékeit bemutató, nemzetközileg is elismert Sportmúzeum.

Másfél éves előkészítő munka után újabb két sportág mutatkozik be a Heves Megyei Sportmúzeumban. Ez a két sportág a tájékozódási futás és az öttusa – mondta a megnyitó előtt Lázár Rita igazgató. Az új kiállító termek átadása előtt Visontai József – a múzeumot létrehozó dr. Székely Ferenc munkatársa – idézte fel az országosan és nemzetközileg is elismert gyűjtemény kialakulásának körülményeit. A 80-as évek végén indult az akkor még zömében az úszó és vízilabda sport Egerhez kapcsolódó relikviáinak gyűjtése. Mint elmondta, az első ideiglenes kiállítás 1989-ben volt, az akkori Ifjúsági Házban, ami aztán alapját képezte az 1993-ban – húsz éve – létrejött Heves Megyei Sportmúzeumnak. Az első igazgató, dr. Székely Ferenc már nem lehet közöttünk, de az amit ma látunk, az ő és a tiszteletdíjaikat felajánló sportolók és sportvezetők hagyatéka is.
A második emeleten egy öttusa-tájfutás termet hoztak létre. Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, míg az öttusa szövetség részéről Pécsi Gábor, korábbi főtitkár vágták át a szalagot. Mindkét sportág képviselői kiemelték, Egernek, az Egerből indult sportolóknak – az öttusázóknál például Bodnár János, a tájfutóknál Boros Zoltán révén – sokat köszönhet az öttusa, vagy a tájfutás. Az ő relikviáik mellett a közelmúlt és a jelen legjobbjai is – például Kovács Ádám , Szabó András, Simon Ágnes – helyet és teret kaptak a teremben.
A tervek szerint, szintén ezen a szinten egy könyvtárszobát is kialakítanak.