Kiss Péter új könyveit mutatták be

Az érseki palotáról és a Líceumról, a Főegyházmegyei Könyvtárról írt könyvet Kiss Péter levéltáros. Az érseki palotáról szóló könyvéről dr. Ternyák Csaba egri érsek azt mondta: alkalmas arra, hogy megszerettesse Egert és az épületet az emberekkel. Arra is felhívta a figyelmet: az érseki palota kapuja jövőre kinyílik, látogatóközpont készül, és az egyház szimbolikusan is nyit a társadalom felé.

A levéltárosok, a könyvtárosok, a papok hasonlítanak egymáshoz, mindannyian igazságkeresők – kezdte a kettős könyvbemutatót Cs. Varga István irodalomtörténész. Kiss Péter levéltáros két kötettel jelentkezett, A Petőfi kézirattól az elsodort forgókupoláig című a Líceumról, a Főegyházmegyei Könyvtárról, A francia király követétől I. Sándor orosz cárig című az érseki palotáról szól.
Kiss Péter levéltáros a palotához kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket keresett. Itt volt az első kórház, működött internátus, hadikórház, és itt lakott Óriás Nándor. Neves emberek fordultak meg a palotában, például a királyi család és Horthy Miklós.
Tudományos igénnyel megírt munkának tartja a könyvet dr. Ternyák Csaba egri érsek, olyannak, amely alkalmas arra, hogy megszerettesse Egert és az érseki palotát az emberekkel. Sokan még nem láthatták a palotát belülről az itt élők közül sem, de jövőre a kapu kinyílik, az épület várja a látogatókat – mondta. A nyitás valóságos és szimbolikus is, jelképezi az egyház nyitását a társadalom felé is. Egy város is az épületein, a kultúráján keresztül ismerhető meg – emelte ki az érsek.
Dr. Kovács Melinda főlevéltáros a Líceumról, a Főegyházmegyei Könyvtárról írt könyvet mutatta be.
A Líceum történetével Kiss Péter már korábban is foglalkozott, ebből írta a szakdolgozatát is. Talált iratokat Gárdonyi Géza könyvvásárlásairól, arról is, hogy 1944-ben mely Bródy-könyvek kerültek tiltólistára, majd zúzdába. Kiderült az is: a Líceum első csatornáit, hófogóit Ybl Miklós tervezte. A Líceum kupoláját egyszer forgószél vitte el, ugyanez a vihar a Bazilika nagykupolájának egy darabját is átrepítette az érseki palota kertjébe – többek között ez is olvasható Kiss Péter könyvében.