Újra lehet ivóvíz

Inni és főzni még nem lehet az abasári vízből, mosásra és tisztálkodásra viszont már használható. A megyei Védelmi Bizottság elnöke arról tájékoztatta az abasáriakat, hogy kilencven millióból új vezeték épül Mátrafüred és Abasár között, és lehet, hogy már a héten fogyasztásra is alkalmas lesz a víz a településen.

A vártánál gyorsabban haladnak a munkálatok, már a héten lehet ismét egészséges ivóvíz Abasáron – jelentette be a településen Horváth László. A Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: inni és főzni még most sem lehet a vízből, ám mosásra, tisztálkodásra és a fűtési rendszer feltöltésére is alkalmas már az abasári víz. Rossz hír viszont, hogy a szennyeződés térségi probléma is lehet, kiterjedhet a környező településekre is – ezt mutatják az elmúlt hetekben elvégzett vizsgálatok.
Rendkívüli kormányzati intézkedésként kezeli az abasári vízhiányt a Parlament. A kormány kilencven milliót fordít egy Abasárt és Mátrafüredet összekötő, közel négy kilométer hosszú, új vezeték megépítésére. Az elnök szerint ez négy-hat hét alatt készülhet el. Elhangzott az is, hogy súlyos jogszabályi mulasztások történtek a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és az üzemeltető részéről is. Mint kiderült, az abasári víz már májusban is szennyezettebb volt a megengedettnél, így öt hónapja bizonytalan már a víz minősége, sőt a 2013 előtti időszak tisztasága is megkérdőjelezhető.
A szennyeződés óta több helyi panaszkodott viszketésről, enyhe rosszullétről.
A tri- és tetraklór-etilén egyébként nagy mennyiségben akár vese- és májkárosodáshoz is vezethet. A közel jövőben szűrővizsgálatokon derítik ki, hogy okozott-e a helyieknél egészségkárosodást a szennyeződés.