Harrach Péter: Nem fogunk csúsztatni, hazudni, rágalmazni

Fel kell tárni a valóságot, de a keresztény értékrendnek megfelelően nem fognak csúsztatni, hazudni, rágalmazni – ezt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője mondta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kerekasztal-beszélgetését megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette azt is: a kampány így tisztességes és kellemes időszak is lehetne. Értékrendi kérdésnek tartja, hogy a valóság feltárása minden esetben negatív kampány-e, vagy csupán szembesítés.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete 1997-ben kezdte kerekasztal-beszélgetéseit. Most a kampányról, a következő évi választásról beszélgettek. Lanczendorfer Erzsébet, a szervezet tiszteletbeli elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő arról beszélt: ez a kormányzati ciklus nem volt elég, hogy az összes életminőséget javító intézkedést bevezessék, két és fél évig az előző szocialista kormányok által itt hagyott szemétdombot takarították el.
Csendes, az elvégzett munkára hivatkozó kampányt kellene folytatni. Ezt tették 2002-ben, meg is lett az eredménye – mondta Harrach Péter a KDNP frakció vezetője. A jó kormányzás kevés a győzelemhez. Felmerül a kérdés – fogalmazott -, hogy a valóság feltárása negatív kampány-e vagy szembesítés. A kettő közötti lényeges különbség a tényekhez való ragaszkodás. Azt tapasztalják, hogy van olyan kampánystratégia, amely csúsztatással, hazugsággal, rágalmazással dolgozik. Harrach szerint a bajai videó története is erről szól.
Jogilag még nincs kampányidőszak, de gyakorlatilag már van – véli Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A 2010-es rendkívüli felhatalmazás oka az volt, hogy az előző kormány teljes kudarcot vallott. Ha a kampány arról szólna, hogy milyen eredményeket ért el egy-egy kabinet, a szocialisták most be is fejezhetnék.
Ma minden gazdasági mutató jobb, így ha csak ezt vetnék össze a választók, ez az MSZP esetében tragikus eredményre vezetne, ezért elhatározták a szocialisták, hogy undorba vagy botrányba fullasztják a választásokat – állítja a frakcióvezető-helyettes.
A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz könnyen elérhet kétharmados eredményt is – ezt már Fodor Csaba a Nézőpont Intézet munkatársa mondta. Szerinte a Fidesz akkor követne el nagy hibát, ha hátradőlne; úgy látja: a baloldal veszekedő taktikája nem alkalmas arra, hogy a baloldali híveket mozgósítsa. Hangulat- és gyűlöletkeltésre, minden eddiginél durvább kampányra számít.