Elkészült a Varkoch-tükör

A Gárdonyi-emlékév alkalmából „Földre néző szemek, égre néző lélek” címmel rendeztek kiállítást a Vitkovics-házban. A kiállítás megnyitóján bemutatták a Varkoch-tükröt is.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ zománcművészeti műhelye elkészítette a Gárdonyi-év tükrét, a Varkocs-tükröt. A tükör a vár Varkocs kapujáról kapta nevét. Breznay Imre 1937-ben megjelent Egri képeskönyvében olvasható, hogy Gárdonyi szerette volna, ha a felújított Varkoch toronyban lesz örök nyughelye. A kapu felújító restaurálása azonban nem történt meg. A zománcműhelyben készült tükör erre emlékezve készült a város címerében található ikonográfia felhasználásával.
Láthatjuk még többek között a szőlőt,a bort, a főiskolát és a Minaretet is. A tükrön a zománcműhely tagjainak munkái láthatóak, művészeti vezető Kátay Mihály Munkácsy-díjas festő- és zománcművész volt. A tükör bemutatása a „Földre néző szemek, égre néző lélek” címmel meghirdetett országos alkotói kiállítás megnyitójához kapcsolódott. A tárlat anyaga a Gárdonyi Emlékbizottság és az Egri Kulturális és Művészeti Központ pályázatára érkezett be. Olyan műveket vártak, melyeket a Gárdonyi-művek gondolata, cselekménye, helyszínei, vagy a művekben megjelenő tárgyak ihlettek. A tárlaton láthatóak még a mester, Kátay Mihály és tanítványainak munkái is. A kiállítás december 15-éig tekinthető meg a Vitkovics-házban.