Fórum az esélyegyenlőségért

Fórumon kérte a város segítségét a mozgássérült Márkus László, hogy akadálymentesen közlekedhessenek Egerben. Nagy álma, hogy a mozgáskorlátozottak gond nélkül bejussanak a Bartakovics Béla Közösségi Házba és a Bródy Sándor Könyvtárba. Mint mondta: nem önmagáért harcol, hanem sorstársaiért, az idősekért és a babakocsis anyukákért is.

Ezért kezdeményezte a fórumot Márkus László egri mozgássérült. Sorstársaival közösen szeretnék elérni, hogy akadály nélkül juthassanak be azokba a közintézményekbe, amelyeket kulturális programjaik miatt szívesen látogatnának. Ilyen a könyvtár is, amelybe csak az auláig tudnak bejutni.Rátkai Attila városi főépítész is részt vett a beszélgetésen. Elmondta, hogy a műemlék épületeknél nehéz megoldani a teljes akadálymentesítést, hiszen szigorú műemlékvédelmi szabályoknak kell megfelelni. A felújítások során azonban törekszenek a teljes körű akadálymentesítésre, így történik ez a belváros rehabilitáció legtöbb eleménél is. A Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke a lépcsők jelölését hiányolta és a lifteket a legtöbb közintézményből. A városban való közlekedés sem könnyű számukra. A fehér botot használók nem érzékelik a lesüllyesztett járdákat, így könnyen az úttestre kerülhetnek. A helyi járatú buszokról hiányolták a hangosbemondót, ami a következő megállóra hívja fel a figyelmet.
Rázsi Botond alpolgármester azt mondta: a maga részéről kötelezőnek tekinti a kért feladatokat. Az alpolgármester hozzátette: kérésre áthelyezték a novemberi közmeghallgatást a főiskola Bartók téri új épületébe, hiszen ide a korábbi helyszínnel ellentétben akadálymentesen be lehet jutni.