Élő parasztság

Helytörténeti kiállítás, élő paraszti porta mutatja be az ötvenes, hatvanas évek paraszti világát Átányban. A Heves megyei településen régóta figyelnek a hagyományok megőrzésére. A nemrég kialakított tájházak is nagyszüleink világát elevenítik fel.

Átány a néprajzkutatás mintafalujának számít. A helytörténeti kiállítás összerendezett az ötvenes, hatvanas évek hagyományos paraszti kultúráját mutatja be. Korábban a Néprajzi Múzeumban is bemutatott anyagok kerültek most vissza a településre.
Az asszonyok fogadják a vendégeket a paraszti portán, amely működés közben mutatja be a falusi gazdaság és háztartás egységét. A portát egy helyi házaspár működteti. Azt mondják, fontos, hogy a mai fiatalok is emlékezzenek rá, hogyan éltek nagyszüleik.
A paraszti porta a hagyományos, önellátó gazdálkodás egy olyan példáját mutatja be, amelyről a legtöbben már rég megfeledkeztek.
Az átányiak néhány éve a Magyarországon élő nemzetiségek kultúráját is gondozzák. A tervek szerint népek tájházait is kialakítják majd a településen.