Két hét múlva lehet ivóvíz

Új föld alatti átkötővezetéket építenek ki a szakemberek Mátrafüred és Pálosvörösmart között, és a helyi vezetékrendszert is át kell alakítani. A munkálatok várhatóan 10-12 napot vesznek igénybe – mondta Horváth László, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Az abasáriak előre láthatóan két hét múlva ihatnak az ivóvízből.

Október 22-e óta már mosakodásra is lehet használni Abasáron a vizet, de fogyasztásra még nem. Korábban abban bíztak a szakemberek, hogy a volt honvédségi kutakat is rákapcsolják az ivóvízhálózatra, de ezek a kutak is arzénnel fertőzöttek. A Heves Megyei Védelmi Bizottság ülése után sajtótájékoztatót tartott Horváth László, a bizottság elnöke, aki elmondta: a Heves Megyei Vízmű Zrt. Mátrafüred és Pálosvörösmart között kiépít egy végleges, föld alatti átkötővezetéket, ezzel a település a jelenleg is üzemelő pálosvörösmarti hálózatról kapja majd a tiszta, bevizsgált 600 köbméternyi ivóvizet.
Az új szakaszokat várhatóan 10-12 nap alatt építik ki. Ezután megvizsgálják a víz minőségét, így két hét múlva lehet ivóvíz Abasáron. Az új szakaszok kiépítése 35-40 millió forintba kerül.
Az eddigi vizsgálatok alapján egyelőre még mindig nem tudják, milyen mennyiségű szennyeződéssel van dolguk, és a szennyeződés honnan ered.
A felállított 19 ponton továbbra is a lajtos kocsikból jutnak ivóvízhez az abasáriak. A lakosság türelmesen viseli a helyzetet.
Az abasáriakat lakossági fórumon is tájékoztatták a védelmi bizottság új döntéséről.