Farkastetem a Bükkben – puskagolyó végzett az állattal

Lelőttek egy farkast a Bükkben. A tetemre kirándulók bukkantak még október elején. Azt nem tudni, hogy ki és miért végzett az állattal. A Bükki Nemzeti Park feljelentést tett. A rendőrség természetkárosítás és állatkínzás miatt indított nyomozást. Mivel hazánkban fokozottan védett állatról van szó, az elkövető akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Túrázók bukkantak a farkas tetemére a Bükkben még október 4-én. Az állatot valaki lelőtte, a hátsó lábán sérült meg, valószínűleg a nagy vérveszteség miatt pusztult el. A Bükki Nemzeti Park feljelentést tett, a rendőrség megkezdte a nyomozást. A helyszíni szemle után a tetem a fővárosi állatkert orvosihoz került. A hatósági igazságügyi vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi. Azt, hogy valóban farkast találtak-e a Bükkben sem a nemzeti park, sem a rendőrség nem erősítette meg. Az állatot Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora is látta. Szerinte biztos, hogy farkasról van szó. Ezeket a felvételeket 2010-ben készítette egy farkasról a Bükki Nemzeti Park. Akkor csak találgatták hányan lehetnek az erdőkben.
Grédics Szilárd igazgató azt mondja: bár száz éve nem élnek Magyarországon farkasok, téli látogatóként soha nem tűntek el a Bükkből. Mint megtudtuk a hatósági vizsgálat eredménye egy hét múlva várható. A szürke farkas egyébként szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség vörös listáján, hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint.