Bor, pálinka, szörp, lekvár és tea csipkéből

Csipkebogyó-fesztivált tartottak Szarvaskőben. Ételek, italok készülnek nemcsak ebből a növényből, hanem mindenből, amit a Bükk ad, kökényből, gombából. A csipkéből legfőképpen lekvár lesz, de csinálnak belőle bort, és főznek pálinkát is.

A pár száz lakosú Szarvaskőbe ilyenkor, a fesztivál idején hat – tízezer ember látogat. A vonzerő a csipke, és persze maga az őszi erdő. Bogyójárat indult, a látogatók csipkét, kökényt gyűjthettek, és kipróbálhatták a csipkelekvár-főzést.
Szarvaskőben a lekvárkészítést legtöbben a nagyszülőktől tanulták. Ma már a fiatalok is csinálják. Egy kiló csipkéből körülbelül 70 deka lekvár lesz, ami a passzírozás után megmarad, abból készítik a csipkepálinkát.
A fesztiválon egy 450 kilós ökröt sütöttek. Pácolták és párolták előtte, így csak 4-6 órát kellett sülnie.
Barta Győző polgármester azt mondta: amikor kitalálták a fesztivált, az ősök által rájuk hagyományozott csipkelekvár-készítés átadása volt a céljuk.
A túraszezon mellett ez a betakarítás időszaka is – mondta Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár. Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint az ország több mint kétszáz gasztronómiai fesztiválja közül a szarvaskői a legegészségesebb. Csipkebor és pálinka, szörp és tea, csipkelekvárral készült ételek – aki a hagyományos ízekre vagy a különlegességekre volt kíváncsi, nem csalódott.