Agrároktatást vezetnének be a vidéki iskolákban

Agrároktatás a vidéki iskolákban és a magyar falvak megmentése – többek között erről beszélt Turi- Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt elnöke. Az a szövetségi rendszer, amelyet a Fidesszel hoztak létre, jól működik 2003 óta – mondta az elnök. Hozzátette azt is: megállapodásaik értelmében a következő országgyűlésben is lesznek kisgazda képviselők, kisgazda országgyűlési munkacsoport. Most, a választás előtt az aktív kisgazdákat jöttek felkészíteni Egerbe.

A vidék, a magyar agrárium, az oktatás kiemelten szerepel a Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt programjában; a magyar vidéken élők érdekében hallatják a hangjukat – ezt Turi-Kovács Béla elnök mondta a párt egri felkészítő ülésén. Hangsúlyozta: az ellenzék kiemeltté tette a termőföld kérdését. Ők is annak tartják, csak más szempontból. Kétszázezer hektár állami tulajdonú földet hirdettek meg hasznosításra, ez a magyar birtok- és tulajdonszerkezetet jelentősen érinti Turi-Kovács szerint. Ők a kis- és középbirtokosok megerősítését szeretnék elérni. Át kell nézni a pályázati feltételeket, és amennyire lehet, kigyomlálni a szubjektív elemeket – mondta.
Turi-Kovács Béla úgy látja: a magyar falvak megmentését fő kérdéssé kell tenni, ezért javasolják például a meglévő tanyaprogram kiterjesztését kistelepülésekre is. Be kell vezetni a falusi iskolákban az agrároktatást, hogy a földművesség szakma lehessen, és segítsék a falvakba az emberek visszaáramlását. Azt mondja: a magyar mezőgazdaság jövője falu nélkül nem képzelhető el.
Igénylik a rezsicsökkentés törvénybe foglalását, hogy biztosítva legyen: nem csak a választásokig tart, mint ahogy a baloldal hirdeti, hanem garantáltan fönt kívánják tartani. Meggyőződése, hogy ezt törvényileg is alá kell támasztani, hogy az emberek lássák az elkötelezettséget. A jelenlegi rezsicsökkentési rendszerről azt mondta: féllábú. A kisgazdák kérik azokra a kiterjesztését, akik szilárd tüzelővel fűtenek. Most kétmilliárd forint erejéig az önkormányzatok adhatnak a rászorulóknak segítséget, a kisgazdák azt szeretnék, ha ez a szám nyitott lenne, és a költségvetés olyan mértékben egészítené ki, amennyire kívánatos. Tűrhetetlennek nevezte Turi-Kovács, hogy emberek saját otthonukban fagynak meg.
Az a szövetségi rendszer, ami 2003-ban Fidesz Polgári Szövetségként jött létre, az tette lehetővé, hogy két választási vereség után is ki tudjanak tartani egymás mellett szilárdan, és végül eljutottak egy nagyarányú győzelemhez – értékelt az elnök. Szerinte a baloldal helyzete azt mutatja: két hónap alatt nem lehet szövetséget létrehozni.