Tollal a csillagokig

“Tollal a csillagokig” címmel országos vetélkedőt rendezett a Gárdonyi Géza Emlékbizottság és a Dobó István Vármúzeum. A rendezvény csatlakozott a Gárdonyi Emlékévhez, a szervezők célja az volt, hogy az író életművét újszerűen közelítsék meg a diákok és főleg az Egri Csillagok és az Én falum novelláskötet friss gondolatokat ébresszen bennük. A vetélkedőt az agárdi Chernell István Általános Iskola és Gimnázium Íródeákok nevű csapata nyerte.

Nyolc diákcsapat érkezett Egerbe, őket a szervezők egy márciusban meghirdetett pályázat alapján választották ki.
A pályázat részeként a diákoknak iskolai különszámot, közösségi oldalt kellett létrehozniuk Gárdonyi számára, de interjút, irodalmi esszét és egy novellát is be kellett nyújtaniuk.
A pályázat győzteseit sok izgalmas feladat várta az egri vetélkedőn is. A várban öt helyszínen mérték össze szellemi tudásukat, fizikai ügyességüket. A 4 fős csapatok kvízjátékkal egybekötött célbadobó versenyen próbálhatták ki magukat, irodalmi feladatokkal és vaktérképek kitöltésével frissíthették fel tudásukat Gárdonyi életútjával kapcsolatban. Különleges memóriajátékok és vártörténeti feladatokkal is találkozhattak.
A díjkiosztó ünnepséget az Egri Vár Napján rendezték.
A versenyt az agárdi Chernell István Általános Iskola és Gimnázium Íródeákok nevű csapata nyerte, fődíjuk egy három napos napos utazás lett Gárdonyi nyomában (Szeged, Budapest, Győr, Agárd, Eger) ásodik lett a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda Rózsakert nevű csapata, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Herman Ottó Általános Iskola “Miskolci Deákok” nevű csapata állhatott fel.