Országos Gárdonyi Géza Emléknap

150 éve született Gárdonyi Géza. A jubileumi évet a kormány hivatalosan Gárdonyi Emlékévvé nyilvánította, október 17-e pedig az országgyűlés döntése értelmében 2013-tól Országos Gárdonyi Géza Emléknap. Egerben ez alkalomból időkapszulát helyeztek el az utókor számára, emléktáblát avattak Gárdonyi tiszteletére, koszorúzással, kiállításokkal, korhű bemutatókkal ünnepelték az egri remete és a vár napját.

A Dobó térről a várba vonultak az egri vitézek, így kezdődött az Országos Gárdonyi Géza Emléknap programja. Október 17-e – 2002 óta – az egri vár napja is, hiszen 1552-ben 38 napnyi ostrom után ezen a napon távoztak a török seregek Eger vára alól. A gyerekeket vitézi próba várta, kinyitott a Gárdonyi kuckó, is.Az emléknapot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke nyitotta meg. Mint mondta: ebben a jeles évben méltóképpen emlékezett meg az ország Gárdonyiról.Habis László polgármester azt mondta: erre az évre számos jelentős programot tervez még a város. Dr. Ternyák Csaba egri érsek a hősiesen helytálló egri vitézek tetteit méltatta.
Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából időkapszulát készítettek. L. Simon László egy Gárdonyi emlékplakett, a polgármester Gárdonyi kifestőt és képregényt helyezett el benne. Belekerült még egy vándorregény, vártagsági igazolványok és Gárdonyi írásos emlékei is. A kapszulát beton-fedéssel lezárták, majd az író házának udvarán helyezték a földbe és emléktábla került rá. Leghamarabb az író születésének 200. évfordulóján tervezik kinyitni. Az Országos Gárdonyi Emléknap Dobó István sírjának koszorúzásával folytatódott a Hősök termében, majd emléktáblát avattak az író tiszteletére.
Az idei év célja, amellett, hogy méltó módon emlékezzen Gárdonyi Gézára országszerte, egyúttal az is, hogy minden olyan kezdeményezést támogasson, amely az olvasás népszerűsítését segíti. Az emlékév eseményeit és kezdeményezéseit a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja.