Macok, tócsni, lapcsánka

Megrendezték az első felnémeti őszi vigasságokat a Pásztorvölgyi iskola udvarán. Civilek, vállalkozók, felnémeti emberek fogtak össze, hogy újabb lokális közösségi ünnepet teremtsenek. A programokkal igyekeztek minden korosztályt megszólítani; volt előadás a kicsiknek, nóta, népdal és rockzene a felnőtteknek. Először kapott főszerepet gasztronómiai fesztiválon egy közkedvelt és egyszerű étel, a macok.

A vigasságokat a Felnémeti Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület és a Felnémetért Lokálpatrióta Egyesület szervezte. Júniusban találták ki, hogy ősszel is legyen egy fesztivál. A jövőben ezt az őszi vigasságot többnaposra tervezik.
A megnyitón Rázsi Botond alpolgármester, felnémeti képviselő azt mondta: ez a rendezvény a felnémeti identitásról szól. Arra jó példa ez az esemény – mondta -, hogy jó szándékkal, összefogva lehet dolgozni. Szükség van arra is, hogy megbeszéljék: hogyan lehet még élhetőbbé tenni Felnémetet.
Igyekeztek minden korosztályt megszólítani: volt bábelőadás, íjászverseny a kicsiknek, külön készültek koncertekkel, előadásokkal a nótát, a hagyományokat kedvelőknek, a rockereknek. Folyamatosan tartottak bemutatókat, volt bor- és pálinkakóstolás. A felnémetiek már reggel mindenkit macokkal vártak. Hagyományost és répást sütöttek.
A macoksütő versenyre egy tucat csapat jelentkezett. A macok adja magát a kísérletezésre. Készült medvehagymával, mangalicahússal, kolbászhússal, krumpli helyett tökkel. Hogy ez hajdanán is közkedvelt volt, azt mutatja, hogy annyi neve van az ételnek, ahány tájegység. A vigasságok alatt a Pásztorvölgyi iskola alapítványának is gyűjtöttek.