Dolgoznak a megoldáson

Néhány nap múlva újra iható lesz a víz Abasáron – közölte a Heves Megyei Védelmi Bizottság. Október 10-én döntöttek arról, hogy ideiglenesen megoldják a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatok felszín feletti összekapcsolását. Üzembe helyezik az abasári volt honvédségi kutakat is annak érdekében, hogy az abasáriak minél előbb biztonságosan fogyasztható, tiszta ivóvízhez juthassanak.

Egy hete nem ihatnak a csapvízből az abasáriak. Október hetedikén jelentették be, hogy egy vizsgálat során a vízben olyan szén tetraklorid, illetve triklór- és tetraklór etilén szennyeződést mutattak ki, amelynek mértéke meghaladta a határértéket. A megyei tisztifőorvos október 8-án a megyeházán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az ivóvízben talált anyagok fejfájást, fáradékonyságot okozhatnak, nagyobb mennyiségben máj és vesekárosító hatásúak lehetnek. Keresik a felelősöket, az ügyben feljelentést tett Horváth László kormánymegbízott. Bár a friss mérési adatok alapján október 9-étől wc-öblítésre, fűtési rendszerek feltöltésére és tűzivízként használható a vezetékes víz, inni, fürödni, kezet mosni továbbra sem lehet benne. A helyiek csak lajtoskocsikból juthatnak iható vízhez.
Néhány nap múlva azonban ez a probléma is megoldódhat. Összekapcsolják ugyanis a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatokat – ezt jelentette be mai közleményében a Heves Megyei Védelmi Bizottság. Abasár alsó területei a napokban a honvédségi kutak felől kapnak vizet, míg a felső részek Pálosvörösmart felől.
A vízellátást biztosító rendszereket az üzemeltető fertőtlenítette. A hálózatban lévő vizet leeresztik, a hálózatot és a medencéket átmossák. Az abasáriaktól azt kérik: a legközelebbi tájékoztatásig továbbra se érintkezzenek a csapvízzel.